Barion Pixel

TÉVHITEK – „A GYÜMÖLCSFOGYASZTÁS KÁROS”

Sajnos számos tévhit kering a neten. Az egyik közölük, hogy a "gyümölcsfogyasztás káros". Pedig a gyümölcsök tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, flavonoidokkal, amik mind-mind fontosak az egészségünk szempontjából.

Előző cikkemben hoztam pár tévhitet, de most szeretném a következőt külön kifejteni.

A gyümölcsöket sok esetben száműzik a különböző megszorító, gyors fogyást ígérő diéták során, magas fruktóz vagyis gyümölcscukor tartalmúak miatt.

Egy egészséges egyensúlyi táplálkozásban a gyümölcsöknek is fontos szerepe van, hiszen tele vannak antioxidánsokkal, flavonoidokkal, enzimekkel és rostokkal, amik támogatják a szervezet normál működését.

Azonban nem szabad a szénhidrát bevitelünket, csak a gyümölcsökre építeni, itt is fontos a változatosság és mértékletesség.☝

Érdemes figyelembe venni a gyümölcsökben lévő fruktóz-glükóz arányt, ugyanis a fruktóz emésztését segíti a hasonló vagy magasabb arányú glükóz, illetve a magas rosttartalom.

Alacsony fruktóz tartalom és glikémiás index miatt én a következő gyümölcsöket szoktam előnyben részesíteni: bogyós gyümik, éretlen zöld banán, citrusfélék, savanykás alma, ananász

Az édesebb gyümölcsöknek, magasabb a fruktóztartalma (többnyire gyorsan felszívódó szénhidrátnak számítanak), azonban ezeket se kell feltétlen kiiktatnod, viszont érdemes magasabb rost vagy zsírtartalmú ételekkel kombinálni kisebb mennyiségben.

Pl. magokkal, magvajakkal kiegészíteni

A gyümölcsválasztás és annak mértéke mindig egyéni kondícióktól függ. Én ilyenkor az említett fruktóz-glükóz arányt veszem figyelembe, egy étkezésen belül illetve napi szinten.

Törekedj gyümölcsválasztásnál arra, hogy gyümölcsszezonnak megfelelőt válaszd vagyis friss (ha hazai az a legjobb) vagy fagyasztott.

Nagyon sok tanulmány van, ami azt mutatja, hogy a gyümölcsfogyasztásnak számos pozitív hatása van, például szív és érrendszeri betegségekre (1), illetve egy 2017-es tanulmány kimutatta, hogy az eperben és áfonyában lévő polifenolok javítják az inzulinérzékenységet. (2)

Fontos megemlíteni, hogy mint minden más esetben, az életmódunk itt is befolyással van a gyümölcsfogyasztás mennyiségére, gyakoriságára, mikoriságára… illetve fontos figyelembe venni az egyéni kondíciókat is.

Forrás:

1 – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22684631/

2- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28290272/

Social Media

További cikkek

Kérdésed van? Küldj üzenetet