Előző cikkemben hoztam pár tévhitet, de most szeretném a következőt külön kifejteni.
„Az „egészséges” és „mentes” ételekből annyit ehetsz amennyit akarsz…”
NEM-NEM! Attól, mert valami egészséges vagy éppen glutén-, tej- vagy cukormentes, nagy mennyiségben fogyasztva ugyanúgy hízlal, illetve a „mentes” ételek összetétele sem mindegy egészségünk szempontjából!
Kezdjük először a „mentes” ételekkel:
Sok esetben attól, mert valami cukor- vagy gluténmentes, még nem jelenti azt, hogy egészséges is… a legtöbb bolti termék tele van mesterséges édesítőszerekkel (aszpartám, szukralóz), állagjavítókkal, amik sajnos az emésztőrendszerünkre igen csak negatív hatással vannak. A bolti gluténmentes termékek nagy részében, kukoricaliszt, szójaliszt, cukor és módosított keményítők szerepelnek, amik viszont a vércukorszintünkre nincs túl jó hatással, IR esetén kifejezetten kerülendő.
A diétákban felkapott cukormentes alternatívák, mint eritrit, xilit, maltitol okozhatnak emésztőrendszeri panaszokat (különösen az utolsó kettő) pl: puffadás, hasmenés. Az eritrit KIS MENNYISÉGBEN tanulmányok szerint nincs hatással a mikrobiomra, de rendszeres fogyasztása, nagy mennyiségben nem ajánlott! Vagyis szervezetünkre nincs jó hatással az édesítőszerek alkalmazása napi szinten.
Én természetes formákat javasolnék, bogyós gyümölcsök, banán vagy glicin formájában, azonban ezeket is MÉRTÉKKEL, egyéni szükségleteknek megfelelően.
Aztán vizsgáljuk meg a feldolgozatlan élelmiszereket, keményítőben gazdag zöldségeket, gluténmentes gabonákat, zöldségek, gyümölcsök, magvak.
Ezek biztonságosan fogyaszthatóak, rendszerint számos pozitív hatással rendelkeznek, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, a színes zöldségek mint, sütőtök, répa, édesburgonya pedig flavonoidokban is gazdagok.
Azonban ezekből az élelmiszerekből is érdemes csak az egyéni paramétereknek megfelelő mennyiséget bevinni.