Barion Pixel

Akkermansia muciniphila – Te ismered ezt a bélbaktériumot?

A bélbaktériumoknak számos funkciójuk van, szabályozzák az immunrendszer működését, hatással vannak az anyagcserére, a jótékony baktériumok segítik az emésztést, vitaminokat és hormonokat is állítanak elő.

Mikrobiom elemzőként egyértelműen állíthatom, minél többet tudunk arról, milyen baktériumok alkotják a bélmikrobiomot, annál hatékonyabb stratégiákat tudunk kidolgozni az egészség támogatására.

Fókuszban az: Akkermansia muciniphila

Ez egy Gram-negatív anaerob baktérium. Az összes bélbaktérium 3-5 %-át teszi ki, ami egy domináns aránynak számít. Az Akkermansia muciniphila befolyásolhatja az endokrin, idegrendszeri, emésztőrendszeri, mozgásszervi és légzőrendszeri betegségek, valamint egyéb betegségek előfordulását és kialakulását is.

A mucin bontó baktériumok családjába tartozik és a bélnyálkahártya falának nyálkahártyájával táplálkozik, ezzel serkenti folyamatosan a nyálkahártya regenerálódását, vitalitását és megfelelő állapotát. Ugyanakkor a mucin rágcsálásának melléktermékeként az Akkermansia propionátot és acetátot termel, két rövid szénláncú zsírsavat (SCFA), amik más baktériumok táplálékforrásaként szolgálhatnak, ilyen a Faecalibacterium prausnitzii. Ez a baktérium a bomlástermékeket vajsavvá (butiráttá) metabolizálja, ami a bélhámsejtek fő energiaforrásai. A tudósok ezt az állapotot keresztetetésnek nevezik.

Vagyis mindketten hozzájárulnak a megfelelő bélgát megtartásához és tökéletes felszívódáshoz. Az SCFA-k erősítik a bélgátat, hogy azon ne jussanak át oda nem való anyagok, például lipopoliszacharidok (LPS).

Miért fontos az Akkermansia muciniphila?

  • elengedhetetlen a bélbarrier egészséges fenntartásához
  • optimalizálja a bélnyálkahártya egyensúlyát
  • fenntartja a jótékony baktériumok egészséges egyensúlyát

 

Lehet kapcsolat az Akkermansia m. és az anyagcsere betegségek vagy a hízás között?

Tanulmány:

Túlsúlyos/elhízott inzulinrezisztens önkénteseken végzett vizsgálatban 40-en vettek részt, amit végül 32-en fejeztek be. 3 hónapon keresztül szájon keresztül kaptak Akkermansia muciniphilát. A placebóhoz képest az Akkermansia muciniphila javította az inzulinérzékenységet, csökkentette a plazma összkoleszterinszintjét, enyhén csökkentette a testtömeget, valamint a zsírtömeget és a csípő kerületét. A 3. hónap végén mért értékek alapján csökkentette a májműködési zavarára és gyulladásra utaló releváns vérmarkerek szintjét. /PMID: 31263284/

Csökkent mennyisége összefüggésbe hozható:

  • krónikus gyulladásos bélbetegséggel
  • colitis ulcerosával
  • Crohn-betegséggel
  • elhízással
  • anyagcserezavarokkal (pl. 2-es típusú cukorbetegség)
  • metabolikus szindrómában

Minek a hatására csökken a mennyisége?

  • traszzsírban gazdag étrend
  • feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztása
  • kevés rostfogyasztás
  • stressz

Mivel tudod táplálni az Akkermanisa muciniphila-t?

  • elegendő gyümölcs és zöldség fogyasztás
  • polifenolokban (másodlagos növényi vegyületek) gazdag ételek
  • áfonya
  • gránátalma
  • málna
  • szeder
  • eper
  • szőlő
  • alma
  • brokkoli
  • dió
  • pekándió

Érdemes még előnyben részesíteni:

  • úrifűmaghéj
  • fehér bab
  • csicseriborsó
  • lencse
  • articsóka
  • lazac
  • makréla
  • hering

 

A közelmúltban az Akkermansia muciniphila felhívta a figyelmet potenciális szerepe miatt a fogyásban és a lipidszint csökkentésében, valamint az öregedést késleltető hatásai miatt.

Egyenlőre kevés az emberi tanulmány, de az Akkermanisa muciniphila várhatóan új probiotikummá fog válik a Lactobacillus és a Bifidobacterium mellett.

Egy biztos kulcsszerepet játszik már most a krónikus betegségek kezelésében, hiszen egy egészséges táplálkozással növelhető a szintje, amivel egy egészséges és kiegyensúlyozott bélmikrobiómot lehet kialakítani.

 

Forrás:

PMCID: PMC6223323

PMID: 34623232

PMID: 34125276

PMID: 36835309

PMID: 38571945

PMID: 32243763

Social Media

További cikkek

Kérdésed van? Küldj üzenetet