Mikrobiom elemzőként egyértelműen állíthatom, minél többet tudunk arról, milyen baktériumok alkotják a bélmikrobiomot, annál hatékonyabb stratégiákat tudunk kidolgozni az egészség támogatására.
Fókuszban az: Akkermansia muciniphila
Ez egy Gram-negatív anaerob baktérium. Az összes bélbaktérium 3-5 %-át teszi ki, ami egy domináns aránynak számít. Az Akkermansia muciniphila befolyásolhatja az endokrin, idegrendszeri, emésztőrendszeri, mozgásszervi és légzőrendszeri betegségek, valamint egyéb betegségek előfordulását és kialakulását is.
A mucin bontó baktériumok családjába tartozik és a bélnyálkahártya falának nyálkahártyájával táplálkozik, ezzel serkenti folyamatosan a nyálkahártya regenerálódását, vitalitását és megfelelő állapotát. Ugyanakkor a mucin rágcsálásának melléktermékeként az Akkermansia propionátot és acetátot termel, két rövid szénláncú zsírsavat (SCFA), amik más baktériumok táplálékforrásaként szolgálhatnak, ilyen a Faecalibacterium prausnitzii. Ez a baktérium a bomlástermékeket vajsavvá (butiráttá) metabolizálja, ami a bélhámsejtek fő energiaforrásai. A tudósok ezt az állapotot keresztetetésnek nevezik.
Vagyis mindketten hozzájárulnak a megfelelő bélgát megtartásához és tökéletes felszívódáshoz. Az SCFA-k erősítik a bélgátat, hogy azon ne jussanak át oda nem való anyagok, például lipopoliszacharidok (LPS).
Miért fontos az Akkermansia muciniphila?
- elengedhetetlen a bélbarrier egészséges fenntartásához
- optimalizálja a bélnyálkahártya egyensúlyát
- fenntartja a jótékony baktériumok egészséges egyensúlyát
Lehet kapcsolat az Akkermansia m. és az anyagcsere betegségek vagy a hízás között?
Tanulmány:
Túlsúlyos/elhízott inzulinrezisztens önkénteseken végzett vizsgálatban 40-en vettek részt, amit végül 32-en fejeztek be. 3 hónapon keresztül szájon keresztül kaptak Akkermansia muciniphilát. A placebóhoz képest az Akkermansia muciniphila javította az inzulinérzékenységet, csökkentette a plazma összkoleszterinszintjét, enyhén csökkentette a testtömeget, valamint a zsírtömeget és a csípő kerületét. A 3. hónap végén mért értékek alapján csökkentette a májműködési zavarára és gyulladásra utaló releváns vérmarkerek szintjét. /PMID: 31263284/
Csökkent mennyisége összefüggésbe hozható:
- krónikus gyulladásos bélbetegséggel
- colitis ulcerosával
- Crohn-betegséggel
- elhízással
- anyagcserezavarokkal (pl. 2-es típusú cukorbetegség)
- metabolikus szindrómában
Minek a hatására csökken a mennyisége?
- traszzsírban gazdag étrend
- feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztása
- kevés rostfogyasztás
- stressz
Mivel tudod táplálni az Akkermanisa muciniphila-t?
- elegendő gyümölcs és zöldség fogyasztás
- polifenolokban (másodlagos növényi vegyületek) gazdag ételek
- áfonya
- gránátalma
- málna
- szeder
- eper
- szőlő
- alma
- brokkoli
- dió
- pekándió
Érdemes még előnyben részesíteni:
- úrifűmaghéj
- fehér bab
- csicseriborsó
- lencse
- articsóka
- lazac
- makréla
- hering
A közelmúltban az Akkermansia muciniphila felhívta a figyelmet potenciális szerepe miatt a fogyásban és a lipidszint csökkentésében, valamint az öregedést késleltető hatásai miatt.
Egyenlőre kevés az emberi tanulmány, de az Akkermanisa muciniphila várhatóan új probiotikummá fog válik a Lactobacillus és a Bifidobacterium mellett.
Egy biztos kulcsszerepet játszik már most a krónikus betegségek kezelésében, hiszen egy egészséges táplálkozással növelhető a szintje, amivel egy egészséges és kiegyensúlyozott bélmikrobiómot lehet kialakítani.
Forrás:
PMCID: PMC6223323
PMID: 34623232
PMID: 34125276
PMID: 36835309
PMID: 38571945
PMID: 32243763