FELDOLGOZOTT SZÉNHIDRÁTOK, REJTETT CUKROK ÉS ZSÍROK HELYETT VÁLASZD EZEKET
Az instant zabkásák tele vannak kukoricakeményítővel, tejporral, mesterséges édesítőszerekkel (maltit). A legjobb választás egy otthon készített kása, erről van egy külön cikkem, hogyan érdemes összeállítani, hogy igazán tápanyagdús legyen és hosszan kitartson.
Cukros tejeskávé helyett, amennyiben a kávéélmény a fontos, ajánlott specialty kávé vagy otthon készített kávé növényi tejjel, glicinnel, eritrittel vagy steviával.
Bolti édesítőszeres víz helyett, házi szűrt víz, uborka, citrom darabokkal, mentával vagy bogyós gyümölcsökkel.
Diabetikus vagy szénhidrátcsökkentett ultrafeldolgozott termékek helyett, házi sütemények, mint banánkenyér.
Rejtett zsírok, amik emelik a napi zsírbevitelt, ez gátat szabhat a fogyásnak, érdemes csak a napi mennyiséget bevinni és azokat is minőségi forrásokból.
A legtöbb salátaöntet, tele van cukorral, tartósítószerrel, adalékanyaggal, érdemes otthon készíteni őket, így biztosan tudjuk mi kerül bele! Szintén vagy egy külön posztom házi salátaöntetek ajánlásával.
A bolti snack-ek szintén rejtett cukrokat tartalmaznak vagy mesterséges édesítőszereket, tartósítószereket, ízfokozókat. Házi snacknek lehet almát mogyoróvajjal, vagy banánt dióval is fogyasztani. Nem beszélve arról, hogy ezeknek az ára sokkal barátibb, mint egy-egy „mindenmentes” snack-nek.
Granola, nem titok, hogy a granola a cukortól, méztől, juharsziruptól olyan finom édes és ropogós. Egy jól összekombinált étrendben egy házi granola még bele is férhet, kiegészítésként. Azonban a legtöbb esetben nem ezzel a formával találkozom a naplókba. Egy gyorsan felszívódó szénhidrátról beszélünk, amit jól kell tudni kiegészíteni.
Aszalt gyümölcsök, koncentrált cukortartalom, sok esetben még hozzáadott cukrot és olajat is tartalmaz. Friss gyümölcs fogyasztása a legjobb, de a gyors fagyasztott gyümölcs is jó (nekem is van a hűtőben nyári málna, eper az őszi-téli időszakra)
Gyümölcsjoghurtok, tele cukorral, tartósítószerekkel, ízfokozókkal. Ultrafeldolgozott termékek, a bolti tejtermékek negatív hatásait nem is említve. Natúr növényi joghurt, megfelelő kiegészítésekkel. Természetesen a növényi joghurtok esetében is vannak, édesítőszeres, cukros, mindenféle állagjavítóval és zsírokkal telepumpált termékek, így érdemes mindig a természetes alapanyagokra építeni. Abban az esetben, ha pedig nincs problémád a tejtermékkel, érdemes A2-es béta-kazein tartalmúak közül válogatnod, ilyen a kecskétől, juhtól és bivalytól származó tejtermékek.