Salátáról egyből a száraz jégsaláta ugrik be? – AKKOR EZT ÉRDEMES ELOLVASNOD!
Kétségtelen, hogy a saláta tökéletes kiegészítője egy kiegyensúlyozott étrendnek.
Azonban nem csak a jégsaláta létezik, száraz csirke hússal, ahogy azt a legtöbben fogyasztják.
Érdemes itt is a változatosságra törekedni, színes alapanyagokkal feldobni, de talán egy igazán jó saláta lelke maga a dressing (öntet).
Sajnos a legtöbb bolti öntet tele van hozzáadott cukorral, tartósítószerekkel és mesterséges aromákkal, amelyek fogyasztása nem igazán javasolt.
Az otthoni salátaöntet elkészítése egyszerű és költséghatékony alternatíva a bolti fajtákhoz képest.
BALZSAMECETES SALÁTAÖNTET
Hozzávalók:
- 3 evőkanál (45 ml) balzsamecet
- 1 evőkanál (15 ml) dijoni mustár
- 1 gerezd tört fokhagyma
- 1/2 csésze (118 ml) olívaolaj
- só, bors
Elkészítés:
Keverjük össze a balzsamecetet a dijoni mustárral és a fokhagymával. Lassan adjuk hozzá az olívaolajat, miközben folyamatosan keverjük. Sózzuk, borsuzzuk ízlés szerint.
2 evőkanál (30 ml) adag a következő tápanyagokat tartalmazza:
Kalória: 166
Fehérje: 0 gramm
Szénhidrát: 1 gramm
Zsír: 18 gramm
AVOKÁDÓ-LIME SALÁTAÖNTET
- Hozzávalók:
- 1 avokádó, apró kockákra vágva
- 1/2 csésze (113 gramm) sima növényi joghurt
- 1/3 csésze (5 gramm) koriander
- 1/4 csésze (60 ml) lime juice
- 4 evőkanál (60 ml) olívaolaj
- 2 gerezd tört fokhagyma
- só, bors
Elkészítés:
Egy konyhai robotgépbe tegyük az avokádót, a növényi joghurttal, a korianderrel, a lime levével, az olívaolajjal és a fokhagymával együtt. A
tetejére mehet kevés só és bors, majd addig pépesítjük, amíg a keverék sima, sűrű állagot nem kap.
2 evőkanál (30 ml) adag a következő tápanyagokat tartalmazza:
Kalória: 75
Fehérje: 1 gramm
Szénhidrát: 2,5 gramm
Zsír: 7 gramm
MÉZES-MUSTÁROS SALÁTAÖNTET
Hozzávalók:
- 1/3 csésze (83 gramm) dijoni mustár
- 1/4 csésze (59 ml) almaecet
- 1/3 csésze (102 gramm) méz
- 1/3 csésze (78 ml) olívaolaj
- só, bors
Elkészítés:
Keverjük össze a dijoni mustárt, az almaecetet és a mézet. Lassan adjuk hozzá az olívaolajat, miközben folyamatosan keverjük. Sózzuk, borsozzuk
ízlés szerint.
2 evőkanál (30 ml) adag a következő tápanyagokat tartalmazza:
Kalória: 142
Fehérje: 0 gramm
Szénhidrát: 13,5 gramm
Zsír: 9 gramm
GYÖMBÉRES-KURKUMÁS SALÁTAÖNTET
Hozzávalók:
- 1/4 csésze (60 ml) olívaolaj
- 2 evőkanál (30 ml) almaecet
- 1 teáskanál (2 gramm) kurkuma
- 1/2 teáskanál (1 gramm) őrölt gyömbér
- 1 teáskanál (7 gramm) méz (opcionális)
Elkészítés:
Keverjük össze az olívaolajat, az almaecetet, a kurkumát és az őrölt gyömbért. Az íz fokozása érdekében adhatunk hozzá egy kis mézet is.
2 evőkanál (30 ml) adag a következő tápanyagokat tartalmazza:
Kalória: 170
Fehérje: 0 gramm
Szénhidrát: 2,5 gramm
Zsír: 18 gramm
KAPROS-JOGHURTOS SALÁTAÖNTET
Hozzávalók:
- 1 csésze (285 gramm) sima növényi joghurt
- 1/2 teáskanál (1,5 gramm) fokhagyma por
- 1/2 teáskanál (1,2 gramm) hagymapor
- 1/2 teáskanál (0,5 gramm) szárított kapor
- csipet cayenne -i bors
- csipetnyi só
- friss metélőhagyma, apróra vágva (opcionális)
Elkészítés:
Keverjük össze a joghurtot, a fokhagymaport, a hagymaport és a szárított kaprot. Adjunk hozzá egy csipet cayenne -i borsot és sót. Tálalás előtt díszítsük friss metélőhagymával (opcionális).
2 evőkanál (30 ml) adag a következő tápanyagokat tartalmazza:
Kalória: 29
Fehérje: 1 gramm
Szénhidrát: 2 gramm
Zsír: 2 gramm