Barion Pixel

Tápanyaghiány és a bőrproblémák

Tápanyaghiányos táplálkozás vagy a nem megfelelő felszívódás is állhat a bőrproblémák hátterében.

Egy egészséges étkezést követve gyümölcsökben, zöldségekben, fermentált ételekben gazdag ételek biztosítják a bőr számára azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amik segítenek bennünket a szép és egészséges bőr megőrzésében, valamint a szabadgyökök semlegesítéséhez nélkülözhetetlen antioxidánsokat is tartalmaznak.

A megfelelő felszívódás érdekében a bélmikrobiom normál állapotának megőrzésére is törekednünk kell. Erre megoldás, ha egy hogy jól összeállított – fehérjét, szénhidrátot, zsírt és rostokat tartalmazó – tápanyagdús étkezést követünk. Étkezések között pedig ne csipegessünk, nassoljunk.

Ügyeljünk a stabil vércukorszint megtartására is!

 (inzulin-androgén hormonok és bőrproblémák kapcsolatáról  egy régebbi posztomban olvashattok)

Ebből is láthatjuk, hogy egy tápanyagdús táplálkozással tudjuk megteremteni az alapot, ami szükséges a szervezetünk normál működéséhez és a bőr egészséges állapotának megőrzéséhez.

 

Nézzük meg miket érdemes előnyben részesíteni, ha egészséges bőrt szeretnénk:

Omega 3

– segít, hogy a bőr hidratált, tömör és rugalmas maradjon, megtalálható tengeri halakban, lazacban, heringben

Omega 9

 – avokádó

A-vitamin

– a sárga színű zöldségekben és gyümölcsökben fordulnak elő nagyobb arányban, pl. a sárgadinnyében, sárgabarackban, sárgarépában, de megtalálható a fodros kelben, kelbimbóban

E-vitamin

 – antioxidáns hatása van. Kiváló forrásai a magok és csírák, tojás, máj, fenyőmag, spenót, avokádó, mandula.

 Csírákkal salátáinkat, szendvicseinket is díszíthetjük.

Niacin (B3-vitamin)

 – Tinédzserként a pattanások ellen anyukám élesztőt adott, és ennek van is alapja: az élesztő ugyanis kiváló niacinforrás. Ezt a vitamint a máj triptofánból képes előállítani, ennek ellenére niacint a napi táplálékkal is fogyasztani kell, mert a saját szintézis nem fedezi a napi szükségletet. Hőálló vitaminként a sütés-főzés nem befolyásolja a hasznosulását. Csirke- és marhahúsban, tojásban, zöld leveles zöldségekben is megtalálható.

Biotin

– gabonafélék

Kollagén

 – a bőr felépítésében részt vevő anyag. Érdemes hetente egyszer csontleves fogyasztani.

C-vitamin

 – antioxidáns hatása mellett a kollagén beépülését is támogatja a szervezetbe. Hőre bomlik, ezért leginkább nyers zöldségekből és gyümölcsökből fedezhető vitaminunk. A citrusfélék, a kivi, a karalábé, a bogyósgyümölcsűek (áfonya, málna, szamóca, szeder, ribizli stb.) egyaránt gazdagok C-vitaminban.

Cink

 – a marhahús, búzacsíra, zabkorpa, csicseriborsó, kesudió, szeder, lencse, szója, mogyoró, sőt a kakaó is cinkben gazdag élelmiszerek.

 

Végezetül ne feledkezzünk meg a táplálkozás mellett a víz fogyasztásról sem, ami nem csak testünk frissessége és hidratáltásága, de a bőrünk rugalmassága miatt is fontos.

Ha odafigyelünk a vízfogyasztásra, még a ráncok és barázdák kialakulásának is elébe mehetünk. Vagyis máris megelőzünk vele számos bőrproblémát.

 

A WTN termékeihez kedvezményt tudok biztosítani számodra, ha ezen a linken keresztül vásárolsz, akkor minden 10000Ft után 1000Ft-os kupon jár neked a következő vásárolásodhoz.

https://wisetreenaturals.hu/?atid=190

Social Media

További cikkek

Kérdésed van? Küldj üzenetet