Barion Pixel

SIBO kialakulása és típusai

Szeretném bemutatni neked a SIBO kialakulását okozó tényezőket, típusait és diagnosztizálását.

Mi A SIBO?

A szindróma angol nevének: Small Intestinal Bacterial Overgrowth rövidítéséből keletkezett a SIBO mozaikszó.

Az elnevezés arra utal, hogy a vékonybélben túlszaporodnak a vastagbélből származó baktériumok, melyeknek semmi dolga nincs ott.

Emberek milliói küzdenek naponta emésztési panaszokkal, mint pl.: puffadás, hasmenés, székrekedés. Egy 2006-os tanulmány /PMID: 16807154/ szerint, az irritábilis bélszindróma az európai lakosság körülbelül 10-15%-át érinti. Ez a szám mostanra tovább emelkedett, hiszen lassan ez az állapot is népbetegségnek számít, mint a pajzsmirigy alulműködés vagy az IR. Hogy miért is beszélek a SIBO e-book alatt az IBS-ről? Mert egy 2004-ben megjelent tanulmánya /PMID: 15316000/ kimutatta, hogy az IBS-betegek 84%-nál volt jelen SIBO is.

 

A SIBO egy gyakori állapot, amely emberek millióit érinti szerte a világon, de még mindig viszonylag ismeretlen állapot és gyakran évekig, ha nem évtizedekig nem diagnosztizálják.

 

MIÉRT ALAKUL KI A SIBO?

 

KEVÉS GYOMORSAV

A gyomor erőteljes savtermelése az elsődleges védvonalat jelenti a szájon át érkező betolakodókkal szemben, ugyanakkor az egészséges emésztés nélkülözhetetlen, hiánya vagy csökkent mennyisége negatívan hat az emésztésre és a bélflórára

 

BÉL HULLÁMSZERŰ, ÖNTISZÍTÓ MOZGÁSÁNAK LASSULÁSA

Amikor nem eszünk, akkor ezek a hullámok tisztítják a belet, az ételekből maradt részecskéket -és az esetleges baktériumokat- a vastagbélbe juttatva, ha ezek a mozgások elégtelenek, az a baktériumok elszaporodását eredményezheti a vékonybélben.

 

Ennek leggyakoribb okai:

 

  • PAJZSMIRIGY ALULMŰKÖDÉS
  • KRÓNIKUS STRESSZ
  • RENDSZERES NASSOLÁS
  • ILEOCAECALIS BILLENTYŰ MŰKÖDÉSÉNEK ZAVARA
    • Az ileocoecalis billentyű (a vékonybél és vastagbél határán elhelyezkedő billentyű) megakadályozza a baktériumok átjutását egyik bélszakaszból a másikba.
  • NEM MEGFELELŐ ÉTKEZÉSI SZOKÁSOK
  • GYÓGYSZEREK
    • (antibiotikumok, savlekötők, szteroidok)
  • GYOMOR ÉS BELET ÉRINTŐ MŰTÉTEK
  • CROHN BETEGSÉG
  • HASNYÁLMIRIGY MŰKÖDÉSÉNEK ZAVARA
  • IDŐSEBB KOR
  • DIVERTICULOMOK
  • (bél zsákszerű kiöblösödései)
  • BÉLSIPOLYOK
  • BÉLFERTŐZÉS

 

SIBO TÍPUSAI

Különböző típusú baktériumok különböző gázokat termelnek. Például a metánt termelő baktériumok különböző típusúak, mint a hidrogént előállító baktériumok.

 

Tehát a baktériumok típusától és a kibocsátott gáztól függően a SIBO kategóriába sorolható: „Metán SIBO”, „Hidrogén SIBO”, „Hidrogén-szulfid SIBO” vagy valamilyen kombináció, illetve gombák esetén SIFO típust is megkülönböztetünk.

 

Különböző tünetek társulnak az egyes SIBO-típusokhoz. Például a SIBO hidrogén általában hasmenést okoz, míg a metán SIBO általában székrekedést eredményez.

 

A hidrogén-szulfidot termelő baktériumok túlszaporodása szorosan összefügg a hasmenéssel és záptojásra emlékeztető gázokat termel.

 

SIBO DIAGNOSZTIZÁLÁSA

Leggyakoribb és legelterjedtebb a KILÉGZÉSES TESZT.

SIBO diagnosztizálásához használt laktulóz-légzési teszt azonban csak hidrogént és metánt mért. A hidrogén-szulfidot termelő baktériumok túlszaporodása nem mutatkozik meg a teszten. Sőt sokszor tévesen ad negatív eredményt is ezzel kapcsolatban. 

 

Előfordul néha a SIBO-hidrogén-szulfidos beteg légzésvizsgálata sem metánt, sem hidrogén-SIBO-t nem mutat. A hidrogén-szulfidot termelő baktériumok ugyanis versengenek a metángyártókkal a hidrogéngáz fogyasztásáért. A hidrogén-szulfid-gyártók az összes hidrogéngázt „bekebelezik”, így a metángyártóknak nincs elegendő hidrogéngázuk enni. Ennek eredményeként hamisan a teszt negatívnak tűnik.

 

Ez megakadályozta, hogy a SIBO-hidrogén-szulfiddal rendelkező emberek megfelelő diagnózist és kezelést kapjanak.

 

Amennyiben érintett vagy SIBO-ban javasolnám SIBO e-bookomat, amiben nagyon sok hasznos információt találsz. 

 

Forrás:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3099351/

https://journals.physiology.org/…/10.1152/ajpgi.00212.2015

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23340064/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24443065/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31276041/

Social Media

További cikkek

Kérdésed van? Küldj üzenetet