Barion Pixel

Mentesen étkezel? – Ételintolerancia, allergia, egészségügyi kihívás? – ÍGY CSINÁLD JÓL!

Az ételintolerancia ma már számos ember életét keseríti meg. Mentes táplálkozás során sok hibát elkövetnek az emberek, amivel nem támogatják a bélrendszer helyreállítását.

GLUTÉN ELHAGYÁSA ESETÉN

EZT NE TEDD

A glutént tartalmazó gabonákat ultrafeldolgozott gluténmentes termékekre cseréled. A legtöbb boltban kapható ilyen termék fő alapanyaga kukorica- és rizsliszt,  burgonya- és a kukoricakeményítő. Ezek magas glikémiás indexűek, gyors felszívódásúak, így a vércukor és inzulinszintre rendszeresen fogyasztva nincsenek jó hatással.

Nem beszélve arról, ha valaki emésztőrendszeri probléma miatt kerüli a glutént, akkor ezeknek a feldolgozott élelmiszereknek a fogyasztása nem fogja megoldani a problémát, SŐT…

 

ÍGY CSINÁLD JÓL

A gabonák fontosak a megfelelő emésztőrendszer működéséhez, mivel sok rostot tartalmaznak, ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű rostot vigyünk be, valódi tápanyagokhoz kell nyúlni, mint rizs, quinoa hajdina, köles, amaránt.

Ezek a gluténmentes álgabonák számos más tápanyagot tartalmaznak még, amivel a szervezetet tudjuk támogatni.

 

Az étrend nagy részét ezekből ajánlott összeállítani és mellette mértékkel beleférnek, olyan gluténmentes tészták, lisztek -élvezeti értékkel-, amik az előbb felsorolt gabonákból készülnek.

 

TEJ ELHAGYÁSA ESETÉN

EZT NE TEDD

Tej intolerancia vagy tejtermékek más okok miatt történő elhagyása esetén nem megoldás, azokat laktózmentes termékekre cserélni. Ugyanis a laktózmentes termékek, ugyanúgy tartalmaznak kazeint vagyis tejfehérjét, amit az emberek többsége nem tud megemészteni, annyi a különbség, hogy ezek tele vannak laktáz enzimmel, ami miatt édesebb ízűek, ez viszont szintén negatívan hat a vércukor és inzulinszintre.

Ne kapj le mindent a boltok polcairól, azért mert vegán. Nézd meg az összetevőket, figyelj a rejtett cukrokra, ízfokozókra, adalékanyagokra.

Sok esetben tele van kukoricával, szójával vagy borsóval, utóbbi azért lehet problémás, mert keresztreagál a tejjel.

ÍGY CSINÁLD JÓL

Válassz növényi alapú tejeket, mint kókusz-, mandula, rizs-, zabtej.

Növényi tejek választása esetén érdemes törekedni arra, hogy ezek cukormentesek legyenek és minél kevesebb adalékanyagot, olajat, tartalmazzanak.

Ne kapj le mindent a boltok polcairól, azért mert vegán. Nézd meg az összetevőket, figyelj a rejtett cukrokra, ízfokozókra, adalékanyagokra.

Sok esetben tele van kukoricával, szójával vagy borsóval, utóbbi azért lehet problémás, mert keresztreagál a tejjel.

 

BÁRMILYEN MÁS INTOLERANCIA ESETÉN

Ne ess pánikba!

A felsorolt alapanyagokon kívül, számos zöldség, gyümölcs közül tudsz válogatni és minél színesebbé tenni a táplálkozásod és ezáltal a microbiomodat is, ami hozzájárul ahhoz, hogy a szervezeted megfelelően működjön.

Törekedj arra, hogy az étkezéseid valódi tápanyagforrásokra épüljön, a feldolgozott ételek mérsékelten szerepeljenek benne, gondosan megválasztva! 😉

A FoodTest 220+ ételintolerancia vizsgálathoz -5.000Ft kedvezményt tudok biztosítani neked ezzel a kóddal:

JGB20210210

 

Forrás:

Cambridge Nutritional Sciences Ltd.

(FoodTest220+ szakmai jegyzet)

Social Media

További cikkek

Kérdésed van? Küldj üzenetet