GLUTÉN ELHAGYÁSA ESETÉN
EZT NE TEDD
A glutént tartalmazó gabonákat ultrafeldolgozott gluténmentes termékekre cseréled. A legtöbb boltban kapható ilyen termék fő alapanyaga kukorica- és rizsliszt, burgonya- és a kukoricakeményítő. Ezek magas glikémiás indexűek, gyors felszívódásúak, így a vércukor és inzulinszintre rendszeresen fogyasztva nincsenek jó hatással.
Nem beszélve arról, ha valaki emésztőrendszeri probléma miatt kerüli a glutént, akkor ezeknek a feldolgozott élelmiszereknek a fogyasztása nem fogja megoldani a problémát, SŐT…
ÍGY CSINÁLD JÓL
A gabonák fontosak a megfelelő emésztőrendszer működéséhez, mivel sok rostot tartalmaznak, ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű rostot vigyünk be, valódi tápanyagokhoz kell nyúlni, mint rizs, quinoa hajdina, köles, amaránt.
Ezek a gluténmentes álgabonák számos más tápanyagot tartalmaznak még, amivel a szervezetet tudjuk támogatni.
Az étrend nagy részét ezekből ajánlott összeállítani és mellette mértékkel beleférnek, olyan gluténmentes tészták, lisztek -élvezeti értékkel-, amik az előbb felsorolt gabonákból készülnek.
TEJ ELHAGYÁSA ESETÉN
EZT NE TEDD
Tej intolerancia vagy tejtermékek más okok miatt történő elhagyása esetén nem megoldás, azokat laktózmentes termékekre cserélni. Ugyanis a laktózmentes termékek, ugyanúgy tartalmaznak kazeint vagyis tejfehérjét, amit az emberek többsége nem tud megemészteni, annyi a különbség, hogy ezek tele vannak laktáz enzimmel, ami miatt édesebb ízűek, ez viszont szintén negatívan hat a vércukor és inzulinszintre.
Ne kapj le mindent a boltok polcairól, azért mert vegán. Nézd meg az összetevőket, figyelj a rejtett cukrokra, ízfokozókra, adalékanyagokra.
Sok esetben tele van kukoricával, szójával vagy borsóval, utóbbi azért lehet problémás, mert keresztreagál a tejjel.
ÍGY CSINÁLD JÓL
Válassz növényi alapú tejeket, mint kókusz-, mandula, rizs-, zabtej.
Növényi tejek választása esetén érdemes törekedni arra, hogy ezek cukormentesek legyenek és minél kevesebb adalékanyagot, olajat, tartalmazzanak.
Ne kapj le mindent a boltok polcairól, azért mert vegán. Nézd meg az összetevőket, figyelj a rejtett cukrokra, ízfokozókra, adalékanyagokra.
Sok esetben tele van kukoricával, szójával vagy borsóval, utóbbi azért lehet problémás, mert keresztreagál a tejjel.
BÁRMILYEN MÁS INTOLERANCIA ESETÉN
Ne ess pánikba!
A felsorolt alapanyagokon kívül, számos zöldség, gyümölcs közül tudsz válogatni és minél színesebbé tenni a táplálkozásod és ezáltal a microbiomodat is, ami hozzájárul ahhoz, hogy a szervezeted megfelelően működjön.
Törekedj arra, hogy az étkezéseid valódi tápanyagforrásokra épüljön, a feldolgozott ételek mérsékelten szerepeljenek benne, gondosan megválasztva! 😉
A FoodTest 220+ ételintolerancia vizsgálathoz -5.000Ft kedvezményt tudok biztosítani neked ezzel a kóddal:
JGB20210210
Forrás:
Cambridge Nutritional Sciences Ltd.
(FoodTest220+ szakmai jegyzet)