Keresztreakció akkor keletkezik, amikor az antitest nemcsak azt az ételfehérjét ismeri fel, ami ellen termelődött, hanem más, nagyon hasonló antigént is. Ez azért lehet, mert néhány étel és pollen, bár nincsenek egymással közvetlen rokonságban, azonos molekulával, vagy azonos molekularésszel rendelkeznek. A molekulák antitest által felismert részét antigén epitópnak nevezik. Ezt a jelenséget már régóta megfigyelték és egyre több epitópot azonosítanak a modern molekuláris diagnosztika eszközeivel.
Ha a homológia 70% feletti, azaz a különböző antigének közötti egyezés 70%-nál nagyobb, keresztreakció alakulhat ki.
Keresztreakció akkor keletkezik, ha az illető egy olyan molekulára vált érzékennyé, mely valami másban is megtalálható, amivel kapcsolatba került. A keresztreagálók között találhatók élelmiszerek és pollenek, de latex és rovarok is.
Egyéb tényezők, melyek hozzájárulnak a keresztreakció klinikai megnyilvánulásához:
– az allergén koncentrációja
– az allergénepitóp megjelenése a molekula érettségi szintjétől is függ
– bizonyos antigének hőmérsékletre érzékenyek, hővel elbomlanak
– földrajzi tényezők, biodiverzitás
– egyéb hozzájáruló tényezők, úgymint fizikai erőkifejtés, gyógyszerszedés
PORATKA
csigák, édesvízi rák, fésűkagyló, garnélarák, homár, kagyló (kék), kalmár, tintahal, osztriga, polip, tengeri rák
NYÍRFA
alma, cseresznye, füge, kajszi, körte, licsi, mandula, mogyoró, nektarin, sárgarépa, szilva
POLLEN
ananász, banán, dinnye, diófélék, görögdinnye, narancs, paradicsom
FŰ POLLEN
ananász, banán, dinnye, diófélék, görögdinnye, narancs, paradicsom
LATEX
avokádó, banán, burgonya, dinnye, edesgesztenye, füge, kasszava, kivi, mangó, őszibarack, papaxa, paradicsom, spenót
FEHÉR ÜRÖM
alma, ánizskapor, ánizsmag, articsóka, bors(fehér és fekete), burgonya, dinnye, fahéj, fokhagyma, gyömbér, kamilla, kardamon, kivi, koriander, kömény, licsi, mangó, napraforgómag, oregánó, paprika, paradicsom, petrezselyem
EGYÉB
kaviár, tojás
Példa:
Sok embernél alakul ki klasszikus (I. típusú) allergiás reakció a poratka fő allergénje, a tropomyosin ellen. Az allergológusok sok pácienst deszenzitizálnak, hogy segítség legyőzni allergiáját, másokat pedig gyógyszeres kezelés nélkül is jelentős a javulás.
Ezekben a páciensekben IgG típusú (pontosabban IgG4 típusú) ellenanyagok is termelődnek. Az IgG4 antitestek magas koncentrációját a FOODTEST 200+ is kimutatja. Normálisan a teszt által meghatározott antitestek az IgG1 és 2 osztályba, szélsőséges esetekben az IgG3 osztályba tartoznak.
Tropomyosin azonban nemcsak a poratkában, hanem más gerinctelen állatban is megtalálható, eltérő koncentrációban.
Gyakran fogyasztott gerinctelenek: éti kagylók, osztrigák, rákok, garnélarákok, homárok. Így ha az illető érzékeny a poratkára, reagálhat az osztrigára is. Ezért a FOODTEST 200+ tesztben osztriga pozitivitást okoz akkor is, ha az illető még sosem fogyasztott osztrigát.
A FoodTest 220+ vizsgálathoz -5.000Ft kedvezményt tudok biztosítani neked ezzel a kóddal:
JGB20210210
Forrás:
Cambridge Nutritional Sciences Ltd.
(FoodTest220+ szakmai jegyzet)