Barion Pixel

Ételintolerancia I. rész – Mi a különbség az allergia és az ételintolerancia között?

Sokszor összekeverik az ételintoleranciát az allergiával. Ebben a posztban részletesen leírom a kettő közötti különbséget.

MI AZ ÉTELINTOLERANCIA?

Az ételintolerancia lényegében bizonyos ételekre adott abnormális reakció, mely számos módon nyilvánulhat meg

IMMUNGLOBULIN, VAGY VALAMI MÁS?

Immunmediált: cöliákia, IgE ételallergia, IgG ételintolerancia

Nem-immunmediált: laktózintolerancia, hisztaminintolerancia, fruktózmalabszorpció

ÉTELINTOLERANCIA (IgE)

  • A tünetek az irritáló étel elfogyasztása után gyorsan, hevesen jelentkeznek, ezért az allergén nyilvánvaló
  • Ritkán fogyasztott, kis mennyiség is kiváltja
  • Életet veszélyeztető állapot léphet fel, anafilaxiás sokkot is okozhat
  • Tünetei lehetnek: ajkak, száj, arc, nyelv, torok duzzanata, légzési nehézség, szív- és érrendszeri panaszok, viszketés, puffadás, hányás, hányinger
  • Az allergént gyakran egy életen át kerülni kell
  • Kivizsgálása specifikus IgE alapú allergia vizsgálatok

ÉTELINTOLERANCIA (IgG)

  • Az ételfogyasztás és a tünet megjelenése között akár napok is eltelhetnek -> IgG TESZT JELENTŐSÉGE
  • Nincsenek jellegzetes tünetek, ezek lokalizációja is változatos, pl emésztőrendszeri, idegrendszeri, bőrtüntek, ízületi fájdalmak
  • Életet nem veszélyeztető, de életminőséget rontó tünetek jellemzik
  • Kivizsgálása vérből vett teljes IgG antitestek mérése (Erre részletesen kitérek később)
  • A kiváltó ételek közül lehet, hogy tudunk visszavezetni

Ételintolerancia kialakulásának hatásmechanizmusa

Normál válasz

 

Károsodott (bél)immunrendszer

Ételintolerancia kialakulásának hatásmechanizmusa

  1. Károsodott immunrendszer, illetve fokozott a bélfal áteresztőképessége.
  2. Fokozódik a részlegesen emésztett étel átjutása a bélsejtek között így és a véráramba kerülése.
  3. Antitestek termelődnek a részlegesen emésztett ételek ellen, melyek antigén-antitest komplexet képeznek.
  4. Ezek elárasztják az immunrendszert, s az túlterheltté válik.
  5. A makrofágok képtelenek az összes immunkomplexet eltávolítani.
  6. Emiatt a keringésbe kerülő nagymennyiségű immunkomplex lerakódik a szövetekben
  7. Gyulladás és szövetkárosodás következik be.
  8. Így tünetek alakulnak ki.

Teljes IgG ÉS csak IgG4 vizsgálatok közötti különbség

Az IgG négy alosztálya közül az IgG1, IgG2, IgG3 képes immunkomplexet képezni az antigénnel, komplementet aktiválni (gyulladást kiváltó citokineket felszabadítani), erősen kötődni az FcγRI receptorokhoz (azaz fokozni a fagocitasejtek antigén-eltávolító funkcióját).

Az IgG legkisebb frakcióját képviselő IgG4 számos tulajdonságában különbözik az előbbiektől: nem képes immunkomplex képződésben részt venni, komplementet aktiválni, gyulladást okozó molekulák felszabadulását indukálni.

A panaszokat okozó, táplálék által kiváltott immunhátterű hiperszenzitivitás kimutatására az ételspecifikus antitesteket az IgG1, IgG2 és IgG3 alosztályban kell keresnünk.

Ezért a FOODTEST az összes IgG osztályba tartozó ételkomponensek ellen termelődött ellenanyagokat vizsgálja.

Ezzel szemben az IgG4 képződése nem képes gyulladásos reakciót kiváltani, a panaszokat kiváltó ételek meghatározására (az eliminációs étrend beállítására) az IgG4 teszt nem alkalmas

SAJÁT TAPASZTALAT

Kb 3 évvel ezelőtt én is elvégeztem a vizsgálatot, ahol a gyakori intoleráns ételekből (tehéntej, tojásfehérje, kazein, kóladió, borsó, árpa, juhtej, kukorica, sörélesztő, agar-agar, pisztácia, kecsketej, búza, kesudió, gliadin) nálam a tojás- és tejfehérjére jelzett a teszt.

Az ételintoleranciának számos tünete van, nálam csak bőrtünetek formájában jelentkezett (pattanások).

A teszt eredménye után, elhagytam az intoleráns és a tej miatt a keresztintoleráns ételeket és elkezdtem regenerálni az emésztőrendszerem és foglalkozni a stresszmenedzsmenttel.

Már az első hónap után teljesen megszűntek a pattanások, szép lett a bőröm és emellett számos pozitív változást tapasztaltam.

1 év után elkezdtem visszavezetni ezeket az ételeket és szerencsére már semmilyen panaszt nem okoztak.

A FoodTest 220+ vizsgálathoz -5.000Ft kedvezményt tudok biztosítani neked ezzel a kóddal:

JGB20210210

Az én ajánlásom: MyProtein natúr  L-glutamin az emésztőrendszeri regenerációhoz.

MyProteinhez állandó 20% kedvezmény van, ezt bármikor tudod használni, azonban minden hónapban vannak napok, amikor 41-44% kedvezménnyel lehet vásárolni (ezeket sztroriban szoktam jelezni), mindkét esetben a linken keresztül kapod a kedvezményt (kosárban látod majd a levonást):

https://tidd.ly/2K133Jm

Forrás:

FoodTest szakmai anyagai

Kép forrása: https://gastromed.hu/tajekoztato/etelintolerancia

Social Media

További cikkek

Kérdésed van? Küldj üzenetet