Barion Pixel

„Áteresztő bél szindróma” kialakulása, tünetei, helyreállítása

Kutatások szerint a szivárgó bél lehet az oka az ételintoleranciáknak, az alacsony energiafelhasználásnak, az ízületi fájdalmaknak, a pajzsmirigy betegségeknek, az autoimmun állapotoknak és a lassú anyagcserének.

Nem tudom elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos szerepet játszik az emésztőrendszerünk, a szervezetet érő káros anyagok elleni védekezésben. Mivel immunrendszerünk 80%-a a bélrendszerünkhöz köthető, így egészségünket étkezésünkkel és életmódunkkal könnyen jó vagy akár rossz irányba is befolyásolhatjuk.

 

MI IS AZ AZ „ÁTERESZTŐ BÉL”?

Az áreresztő bél – más néven fokozott bélpermeabilitás (áteresztőképesség) – egy emésztőszervrendszeri betegség, amelyben a baktériumok és a méreganyagok át tudnak „szivárogni” a bélfalon.

 

Az emésztőrendszerben zajlik az ételek lebontása és a tápanyagok felszívódása továbbá fontos szerepe van a szervezetet érő káros anyagok elleni védekezésben.

A bélnyálkahártyát egyetlen sejtsor alkotja, ez választja el a béltartalmat a bélfalban futó erektől, kötőszövetektől. Ezek a sejtek az úgynevezett „tight junctions” kapun keresztül kapcsolódnak egymáshoz.

 

A tight junction lényege, hogy lehetővé tegye a víz és a tápanyagok átjutását, miközben gátolja a káros anyagok átkerülését.

 

Normál esetben zárva van, a zonulin hormonnak köszönhetően a sejtek rövid időre eltávolodnak egymástól, így lehetővé válik a MEGEMÉSZTETT tápanyagok felszívódása. Ez egy teljesen normális folyamat.

 

AZONBAN, ha ez a kapu nem csak a megemésztett tápanyag felszívódásának idején marad nyitva, hanem jóval tovább akkor olyan anyagok is áthaladhatnak rajta, aminek semmi keresnivalója nincs ott

 

Ilyenek például a félig megemésztett fehérjék, szénhidrátok, antigén természetű anyagok. Na de ekkor az immunrendszer akcióba lép és gyulladásos reakciót hoz létre a nyálkahártya területén, majd a távolabbi szövetekben és szervekben. Később ugyanezekkel az anyagokkal találkozva a szervezet már védekezni fog, így különböző ételérzékenységek, AUTOIMMUN BETEGSÉGEK, krónikus bőrgyulladás, PAJZSMIRIGY problémák alakulnak ki.

 

MI AZ „ÁTERESZTŐ BÉL SZINDRÓMA” TÜNETEI?

  • Emésztőrendszeri problémák, mint puffadás, gázképződés, hasmenés
  • Ételintoleranciák
  • Pajzsmirigy problémák
  • Fáradtság
  • Depresszió, szorongás
  • Ízületi fájdalom
  • Fejfájás
  • Álmatlanság, alvászavarok
  • Vércukorszint -problémák
  • Bőrproblémák, például ekcéma, rosacea és akne
  • Emésztési problémák
  • Hízás, fogyási nehézségek
  • Autoimmun betegségek
  • Allergia, asztma

 

MI AZ „ÁTERESZTŐ BÉL SZINDRÓMA” TÜNETEI?

A szivárgó bélrendszer egyik legnagyobb figyelmeztető jele az lehet a többszörös ételérzékenység.

 

Ha nem fordítunk kellő figyelmet az emésztőrendszer regenerálására, akkor súlyosabb problémákhoz vezethet, mint például gyulladásos bélbetegség, IBS, ízületi gyulladás, ekcéma, pikkelysömör, depresszió, szorongás, migrénes fejfájás, izomfájdalom és krónikus fáradtság.

 

Egy másik probléma a szivárgó bélrendszerrel, hogy a létfontosságú ásványi anyagok és tápanyagok, köztük a cink , a vas  és a B12 -vitamin nem megfelelő felszívódását okozhatja.

 

KIALAKULÁSÁNAK OKAI

 

  • Krónikus stressz
  • Környezeti hatások
  • Toxinok, nehéz fémek
  • Vírusok, gombák, baktériumok
  • Gyógyszerek, antibiotikumok
  • Diszbiózis, bélflóra egyensúlyának zavara
  • Tápanyagszegény étrend
  • Rostban szegény étrend
  • Kevés mozgás
  • Kevés gyomorsav
  • Szerv működési zavarai
  • Alkohol, dohányzás
  • Fertőzések
  • Genetika

 

A krónikus stressz  idővel gyengíti az immunrendszert, ami megbénítja az idegen betolakodók, például a rossz baktériumok és vírusok elleni küzdelem képességét, ami gyulladáshoz és szivárgó bélrendszerhez vezet.

 

Méreganyagok.  Évente több mint 80 000 vegyszerrel és méreganyaggal kerülünk kapcsolatba, de a szivárgó bélrendszert okozó legrosszabb bűnözők közé tartoznak az antibiotikumok, peszticidek, csapvíz, aszpirin és NSAID-ok.

 

Diszbiózis, a szivárgó bélrendszer egyik vezető oka,  amely egyensúlyhiányt jelent a bélben található hasznos és káros baktériumfajok között. Sokak számára ez az egyensúlyhiány a születéskor fennáll, mert az anyától ezt kapta. Az antibiotikumok túlzott használata, a klóros és fluoridos csapvíz, valamint a probiotikumokban gazdag élelmiszerek hiánya hozzájárul a jó és rossz baktériumok egyensúlyának felborulásához.

 

HOGYAN TUDOD TÁMOGATNI AZ EMÉSZTŐRENDSZERED?

 

TÁVOLÍTSD EL

a bélrendszert károsító tényezőket (külső, belső), azokat az ételeket, amikre intoleráns vagy, korlátozd a finomított szénhidrátok fogyasztását

 

CSERÉLD KI

olyan élelmiszerekre, amik támogatják a szervezeted, pl: fermentált zöldségek, kimchi

fogyassz magas rosttartalmú élelmiszereket

 

TÁMOGASD

 speciális személyre szabott kiegészítőkkel

 

EGYENSÚLY VISSZÁLLÍTÁSA

személyre szabott probiotikumokkal

Social Media

További cikkek

Kérdésed van? Küldj üzenetet